Story of Strippy and the Soapbox

...Raspolažem s još milion nježnih i bezobraznih podataka naše mladosti, koja nas pred vlastitim očima vara i krade i napušta... (A. Dedić)

25.10.2012.

Privid...

Moja rahmetli nana nikada nije patila od izlaganja slika svojih najmilijih. Tek par godina pred smrt, počela je da stavlja uramljene slike na klavir. Mene, brata, praunučadi, svoje djece i mog rahmetli dede. Zetovi, snahe i ostala "tuđa krv" nikada nije bila izložena na klaviru. Prije dolaska dijaspore, nana bi istakla i sliku strane snahe, elegantno naslonjenu na jedan od ramova. Nakon odlaska, sklonila bi je "da se ne praši".

Moja nana je bila jedna od najpametnijih i najlukavijih žena koju poznajem. Moja druga nana - majka je stavljala slike u vitrinu sa kristalom i porcelanom od sviju redom. Bilo je tu rođaka, unučadi njenih braće i sestara, komšijine djece sa zetovima i snahama... Majka je u vitrinu trpala slike kao da je znala da će jednog dana da se oformi Facebook. Da je poživjela da to vidi, sigurno bi Zuckeberga tužila za sve što ima.

Zašto vam ovo govorim? Zato što je mnogo života i brakova na tim slikama majkine facebook-vitrine odavno propalo i izumrlo. Djeca su porasla, vjenčala i oženila, pa se i oni razvodili. Neki su umrli, neki su živi samo na tim njenim slikama. Kada smo joj čistili tu vitrinu, shvatila sam da su slike samo jedan kratki privid neke sreće i nekog od mnogih života koje proživimo. I prosto mi bi smiješno kad sam vidjela brkatog rođaka kako strasno ljubi svoju ženu koju je nakon puno prevara ostavio i zamjenio mlađim modelom, sa kojim sada ima troje djece. Taj njegov novi život kao da se i ne pika, jer je on ostao zauvijek ovjekovječen i zaleđen u majkinoj vitrini kao čestit muž i otac jednog djeteta sa JNA-style brčinama...

 

 

Story of Strippy and the Soapbox

A sada SPEKTAKL:Moji favoriti
Strippyripi reklamica
Mrezni xxxing - Blogova

Kliknulo me vas...
256451

Powered by Blogger.ba