beats by dre cheap

Moja kung-fu domovina

Moja domovina je Bosna i Hercegovina. Moja domovina je nekada bila Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Sada nema ni socijalističke, ni federativne a kamoli republike. U biti, ima republike, ali se ona zove drugačije, i uglavnom joj se obraćamo kao "manjem entitetu" ili nečim sa dva slova.

Ja sam svojim rođenjem predodređena da domom i kućom smatram Sarajevo. U Sarajevu su mezari mojih najmilijih predaka, pa čak i onih manje milijih. Za Sarajevo me vežu roditelji koji tu obitavaju i čekaju starost kada ću im ja morati priskočiti u pomoć. U Sarajevu su moji drugari iz osnovne škole.  Za Sarajevo me vežu besplatne stambene jedinice koje treba nekada naslijediti. Za Sarajevo me vežu "tete" i "čike" koje znam cijeli život. Za Sarajevo me veže boravak na bliskoj Jadranskoj obali i još bližoj Jahorini.

Da nije toga, ja dana ne bih provela u Sarajevu. Ni kao pješak ni kao radnik, ni kao đak ni kao vala džak.

Nakon ovog relativno kratkog uvoda jedne teške teme, želim da priupitam sve ljude koji su se doselili u Sarajevo - ZAŠTO???

Naime, da sam ja spakovala sve svoje prnje u kofer i krenula iz svog veselog sela, mislim da ne bih stala prije socijalne Švedske, razvijene Švice, ili daleke Amerike ili Australije. Na taj način bih preskočila 350 civilizacijskih koraka, a ne samo jedan, a količina truda bi bila ista.

Za potrebe ove ankete, molim ljude da se suzdrže od prepucavanja gdje je ko rođen, i neka ljudi koji su iz ostalih, manje razvijenih krajeva BiH i ne odgovaraju. Ciljano postavljam pitanje ljudima koji nisu iz BiH, i koji svakako za svoj boravak u Sarajevu potrebuju što radnu što boravišnu dozvolu, a koji po mogućnosti već govore neki od jezika koji se rabe u zemljama navedenim u pasusu iznad.

 

Unaprijed hvala,

vaša Strippy.

Story of Strippy and the Soapbox
http://strippyvamprica.blogger.ba
28/09/2011 16:32